De ultieme digitale hub voor én door skateboarders in de buurt
Client
Floda31
Datum
Jan 2022 – Juni 2022
Services
Research, UX/UI Design
The community-powered social and learning hub for skating.
Context
In 2021 werd skateboarden voor het eerst gezien als officiële sport door deelname aan de Olympische Spelen, hoewel het al sinds 1960 bestaat. Floda31, een creatieve agency uit Zweden, doet onderzoek naar hoe we skateboarden kunnen ondersteunen en verbeteren. Aan ons is gevraagd mogelijke oplossingen te bedenken.
Uitdaging
Het ontwikkelen van een digitale ‘layer’ bovenop het fysieke skateboarden, dat naadloos integreert. De oplossing moet skaters aanmoedigen de skateboardcultuur te verkennen en nieuwe plekken te ontdekken, evenals het promoten van fysieke activiteit en gezonde ontwikkeling.
'Skateholders'
Allereerst is het belangrijk om te weten voor wij ontwerpen. Daarbij dachten we niet alleen aan de directe skateholders maar ook hoe we indirect impact hebben op hun omgeving. Door dit in kaart te brengen wisten we ook beter met wie we konden praten naast de skateboarders zelf. Ons doel was om uit iedere ring interviews en workshops te houden om een breed overzicht te krijgen van onze impact.
Doe-het-zelf
Context is key, zeker in situated design. Toen ik aan dit project begon had ik (en de rest van het team) zelf nog nooit op een skateboard gestaan. Om beter te begrijpen welke problemen beginnende skateboarders ervaren, hebben we zelf een les gevolgd aan de Skateboardschool in Amsterdam.
Workshop
Nadat de doelgroep duidelijk in kaart was gebracht en we eigen ervaringen hadden opgebouwd, organiseerden wij een workshop van 3 sessies in samenwerking met de Skateboardschool. Met behulp van ideekaarten (met ieder een half fysiek en half digitale oplossing) probeerden we de deelnemers te prikkelen voor hun eigen ideeën, zo gek als die ook konden zijn.
Persona's
Aan de hand van de interviews binnen de Skateboardschool en in parken, evenals brainstormsessies tijdens de workshop, zette ik een viertal gebruikerspersona’s op. Gebaseerd op de echte verhalen kijken deze persona’s naar verschillende achtergronden waaronder coaches of studenten, beginnende skateboarders of pro’s. In een park, of op de straat. Ieder met eigen goals en pijnpunten.
Features
Tijdens onze eigen ideatiesessies kwamen veel functionaliteiten naar boven zowel van onszelf als van interviews. Met behulp van solution mapping koppelde ik ieder gehoord probleem een potentiële oplossing. Al snel bleek dat een app hier het beste bij kon helpen. Ook maakte ik flowcharts, en een architecture-overzicht waarin alle functionaliteiten van de app beschreven staan.
Wireframen
Om te testen of de vele functionaliteiten binnen de app zouden passen, ontwikkelde ik met het team een set aan wireframes die de belangrijke schermen lieten zien. Tijdens dit project werkten wij samen met een UX-Designer van een externe agency, om ons van bi-weekly coaching te voorzien. Deze sessies gaven veel inzicht en tijd voor reflectie op onze eigen ontwerpen en ideeën.
Een overduidelijk inzicht was dat we te veel probeerden te doen.
Usertest
Om te kijken welke functionaliteit daadwerkelijk gebruikt wordt door skateboarders, organiseerden we meerde user tests in skateparken. Met deze resultaten brachten wij de kwantiteit aan features omlaag, zodat we konden focussen op kwaliteit. Wel kwam er (naar vraag van een deelnemer) een extra feature bij waar bij navraag ook bij anderen veel enthousiasme voor was: Skate Routes.
Privacy
Om een veilig platform te ontwerpen is bij alle functionaliteit een speciale focus geweest op data privacy, maar ook gebruik van leeftijdslimieten en anti-tracking maatregelen. Zo wordt locatie-data van de Skate Map na 24 uur gewist, is een account optioneel en gebruikt de app geen Bluetooth.
Zo maakte ik mij ook hard voor een beter leeftijdsfilter. Volwassenen kunnen alleen contact leggen met kinderen/tieners wanneer zij daar comfortabel mee zijn. Als tijdens aanmaken van een account iemand nog geen 18 blijkt, moeten ze expliciet aangeven hiermee akkoord te gaan. Op deze manier is er minder kans op leeftijdsdiscriminatie, en laten we de keuze aan de kinderen/tieners zelf.
Let's RIDE!
De app is volledig ontworpen in Figma en bevat unieke features, waaronder een buddy-systeem met feedback, trick-handleidingen, challenges en een interactieve Skate Map – met of zonder SkateID account.
Veel skateboarders waren enthusiast bij de presentatie, en momenteel wordt zelfs gekeken naar de mogelijkheid om RIDE in te zetten als whitelabel systeem binnen skateboardscholen in Nederland.